Cea mai importantă alegere în perioadă de criză

Femeie, drumuri, decizie

 

În această perioadă de cotitură, fiecare dintre noi are de făcut multe alegeri pe termen scurt, dar care pot schimba radical viitorul pe termen mediu şi lung. Am repetat cuvântul „alegem” de atâtea ori pentru ca fiecare dintre noi să simtă că suntem liberi să le facem, să poată să şi le asume pe toate şi pe fiecare în parte.

 • Alegem atitudinea faţă de ceea ce se întâmplă şi dacă ne vom conforma regulilor sau nu. Asta va determina starea de împotrivire internă, supunere sau răzvrătire, încredere sau îndoială în anumite informaţii, oricare ar fi ele, în oameni, în putere, sisteme... În cadrul acestei alegeri vom înţelege dacă şi cum putem să ne simţim liberi, în interior, în atitudini, gânduri, emoţii, orice ar fi în exterior.

 • Alegem cum să ajutăm pe cei din jur, dacă o facem, cum să susţinem, să înţelegem să fim alături de cei care au cu adevărat nevoie. Alegem dacă vom fi parte din problemă sau parte din soluţie. Alegem dacă vom aduce echilibru în interior ca să putem să îl proiectăm şi în afară sau vom căuta iar şi iar să ne agăţăm de certitudini care sunt din ce în ce mai greu de găsit în afară.

 • Alegem dacă vom fi sau nu blânzi cu noi atunci când nu reuşim să fim „la cel mai înalt nivel” al conştiinţei noastre. Alegem dacă ne vom certa sau nu pe noi înşine pentru că nu am reuşit să facem faţă, să folosim timpul raţional, pentru că nu ne-am păstrat calmul 100%. Alegem dacă vom avea răbdare cu noi atunci când pur şi simplu nu vom face alegerile cele mai bune, sau când nu am reuşit să ieşim în „2 paşi şi 3 mişcări” dintr-o stare mai proastă, din frici şi îngijorări.

 • Alegem dacă vom fi sinceri cu noi înşine dar şi cu ceilalţi, despre provocările care vin şi vin şi cărora nu le facem faţă chiar din prima. Alegem să spunem sau nu despre faptul că lucrurile nu merg perfect, că nu este simplu, că am pierdut ceva, că relaţiile sunt diferite şi (poate) că ne sperie viitorul. Alegem să recunoaştem sau nu că nu întotdeauna lucrurile bune despre pandemie sunt primele gânduri când ne trezim dimineaţa şi că de fapt, acestea sunt rezultatul unui efort voluntar.

 • Alegem să exprimăm sau nu emoţiile pe care de atât de multe ori le-am ascuns, reprimat, blocat, iar acum nu ne mai reuşeşte atât de uşor să o facem. Aici nu mă refer la emoţii neapărat negative, mă refer şi la a exprima afecţiunea, grija, compasiunea faţă de oameni apropiaţi dar cu care nu suntem obişnuiţi să ne manifestăm pe deplin.

 • Alegem să fim sau nu curajoşi. Da, unii vor deveni mult mai curajoşi acum, vor îndrăzni să-şi recunoască neputinţa, să spună nu unor „oferte” pline de manipulare şi interes, vor face alegeri care li se păreau pline de risc de „ce va zice lumea”. Unii însă vor alege să nu-şi asume acte pline de „nebunie” şi curaj, nu pentru că nu şi-ar dori, dar pentru că asta le-ar aduce şi mai multă nesiguranţă, de care încearcă atât de mult să se ascundă.

 • Alegem sau nu să ne regândim priorităţile, valorile, activităţile, scopurile şi intenţiile, oamenii cu care am vrea să continuăm sau nu comunicarea, conexiunile în general. Alegem ce vrem să facem cu timpul nostru, alegem ce facem cu plictiseala.

 • Alegem ce facem în relaţia noastră cu noi înşine, pentru că ne-am pomenit, mai mult ca niciodată mai aproape de noi înşine, faţă în faţă cu propriile frici, dorinţe, temeri, rezultate, planuri, priorităţi, gânduri, raţionale sau mai puţin.

 • Dar cea mai importantă alegere pe care o vom face acum, la nivel personal dar poate şi la nivel global este cum ne vom raporta la viaţă şi lume în general. Este importantă dar probabil dificilă şi implică multă responsabilitate, mai multă ca oricând, anume pentru că nu este un dat ci o ALEGERE:

  Acum suntem puşi faţă în faţă cu dilema – lumea în care trăim, este un prieten sau un duşman? Este un loc prietenos vieţii sau este un loc ostil?

  Dacă atunci când eram mici, vedeam lumea prin ochii mamei şi starea ei a pus bazele percepţiei asupra lucrurilor, acum suntem responsabili să hotărâm încă o dată asupra acestui lucru, singuri, matur, asumat. Nu, nu contează dacă este adevărată sau nu una dintre atitudini, contează dacă ne face sau nu bine, pe termen lung.

  Hotărârea în acest sens va determina dacă vom continua să trăim conduşi de instinctul supravieţuirii sau de partea creativă şi evoluată din noi, dacă vom lupta cu viaţa şi cu toate forţele reale şi imaginate că ne fac rău sau ne vom bucura de ea şi de ce ne oferă. Această decizie va duce la găsirea duşmanilor exteriori sau la găsirea puterii interioare şi la acceptarea acesteia. Toate alegerile de mai sus sunt bazate pe aceasta, ultima, cea mai importantă. Nu, nu va fi neapărat uşor sau simplu, dar cum spunea cineva, cu siguranţă se merită efortul!

Tu, ce alegi?

 

 

Comentarii:

Adaugă comentariu nou