Consilierea psihologică individuală este oportunitatea de a lărgi propriul orizont al percepției situației cu ajutorul unui alt punct de vedere și anume, al unui specialist. Specialistul care folosește atât experiența proprie, umană, prin care a trecut ca fiind participant la anumite relații și interacțiuni, cât și experiența sa de observator asupra unor oameni care au trecut prin situații asemănătoare sau diferite de ale sale. Psihologul are instrumentele necesare pentru a decodifica anumite reacții și trăiri, pentru a le încadra în harta mentală și a le da un sens. Ceea ce se întâmplă în consilierea cu elemente de psihoterapie nu se rezumă nici pe departe la încurajări. Este mai mult despre a explora împreună cu clientul lumea interioară a acestuia, de a găsi modalitățile în care acesta își sabotează singur progresul și de a-l ajuta să fie din ce în ce mai conștient la reacții și hotărâri, impulsuri și trăiri care erau până la moment automate și neconștientizate. Chiar dacă anumite alegeri nu se vor schimba automat în urma conștientizării lor, găsind motivația adevărată din spatele lor, vom alege conștient dacă vrem să facem X sau Y și dacă ne asumăm cu bună știință consecințele.

Consilierea psihologică nu anulează automat emoțiile negative, este mai degrabă un spațiu de siguranță unde aceste emoții pot fi explorate și perlaborate. Alături de o persoană care înțelege profund acele emoții și le acceptă, persoana aflată în consiliere va învăța să le accepte și să le primească în propria viață pentru a fi trăite pas cu pas.

Încă un lucru important de menționat este că nu vom reuși să schimbăm oamenii care nu sunt în consiliere dar cu care intrăm în contact în afara ei, în relațiile noastre. Totuși pentru că ambii participanți ai unei interacțiuni sunt egal responsabili de aceasta, schimbările în propria persoană vor permite să fie schimbate anumite patern-uri sau să fie creată mai multă distanță, în cazul în care este nevoie.

Faptul că psihoterapeutul sau consilierul este un om real, cu o viață reală și obișnuită (nu de înger sau sfânt) ajută la apropierea de la om la om. În momentul în care înțelegem că deși este profesionist, a trecut și el prin dezamăgiri, pierderi, respingeri și alte fel de fel de evenimente pur umane, ne dăm seama că ne poate înțelege profund, că nu suntem singuri și unici în suferința noastră. La fel perceperea faptului că acesta are și el slăbiciuni, face greșeli, ne ajută să ne acceptăm mai ușor (că doar el poate să se accepte, de ce nu aș putea și eu) cu propriile noastre imperfecțiuni.

Totuși, atmosfera, progresul, revelațiile, rezistențele sunt de fiecare dată unice și diferite. De aceea nu poate fi descris în cuvinte ce are loc la ședințe, asta depinde de persoana care apelează, de consilier/terapeut și de acel spațiu terapeutic care se formează între cei doi, care este la fel de unic.